Home Kultura Varaždinski književnik Denis Peričić laureat „Preprekovog proljeća“

Varaždinski književnik Denis Peričić laureat „Preprekovog proljeća“

by viktoria2020

U vidu natječaja na kojemu mogu sudjelovati svi koji pišu hrvatskim jezikom, bez obzira na to gdje žive, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada već 13 godina organizira pjesničku manifestaciju „Preprekovo proljeće“.

Manifestacija je, kao i Društvo, nazvana po hrvatskom književniku, prevoditelju, skladatelju, zborovođi, pedagogu i knjižničaru iz Vojvodine Stanislavu Prepreku (1900. – 1982.).

Ove je godine prvu nagradu dobio varaždinski književnik Denis Peričić za pjesmu „Kada preostala je samo strava“. Druga nagrada pripala je Antunu Kovaču iz Sombora, a treća Ivanu Gaćini iz Zadra.
Članovi žirija bili su dr. sc. Dragana V. Todoreskov, književna povjesničarka i kritičarka (predsjednica), Franjo Nagulov, književnik i književni kritičar iz Vinkovaca, te Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba Društva. U obrazloženju su istaknuli:

„Prvonagrađeni je tekst znalački realizirani sonet ‘Kada preostala je samo strava’ koji potpisuje Denis Peričić. Znalački realizirani sonet podrazumijeva, dakako, zadovoljenje svih recepcijskih premisa koje su, u odnosu na dani tip pjesme, vrlo stroge. U pjesmi se lirsko ja pita o visokim dometima navedene forme, ali i o svrsi poezije i ljepote u svijetu nakon Auschwitza, te vješto spaja potragu za adekvatnim lirskim izričajem s aktualnim problemima, uz visok stupanj ironijskoga otklona od zbilje.“

Related Posts